Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koželužna

13. 12. 2012

 Hradecký obchodník Antonín Komárek zřídil roku 1881 v Kuklenách cukrovar. Za  tři roky jej však zrušil a objekt prodal Josefu Nejedlému, který jej přebudoval na továrnu na kůže. Koželužna se záhy stala akciovou společností a nesla jméno "Spojené koželužské závody A. + J. Nejedlý v Kuklenách, a.s." 

Její dosavadní historický vývoj je ve stádiu zjišťování...

Dlouhá léta nepoužívaný, zdevastovaný a zarostlý komplex továrny zakoupila po roce 2000 od města pražská doveloperská společnost Eube, a.s., která připravuje projekt přestavby zchátralého areálu na komerční a podnikatelské centrum a loftové byty. Celkové náklady na přestavbu, která měla začít v roce 2008, firma odhaduje na přibližně 350 milionů korun. Záměrem společnosti je rekultivovat a revitalizovat toho území. V areálu by měly vzniknou kanceláře, byty i obchody. Nově postavené moderní centrum bude sloužit i ke společenským, kulturním a relaxačním aktivitám obyvatel Hradce Králové a blízkého okolí. V průběhu roku 2009 se však ukázalo, že stav budov, které měly být využity pro rekonstrukce, je v daleko horším stavu, než se původně předpokládalo. A tak na konci roku 2009 zůstává celý objekt svému osudu...

Ve spolupráci s architekty je navržena komplexní revitalizaci tohoto prostoru, která spočívá jednak v částečné rekonstrukci historizujících budov a v dostavění celého areálu novými budovami. Přibližně na 60 procentech území vznikne obytný a komerční komplex, který by měl zahrnovat přibližně 150 bytů, i sportovní a relaxační prostory. Pod celým areálem by měly být umístěny garáže. Zbývající část bude využita jako park s doplňkovými sportovními funkcemi. To znamená, že v parku je navrženo multifunkční hřiště a dráha pro in-line brusle. Vzhledem k tomu, že toto území je určeno pro jiné využití, bylo požádáno o změnu územního plánu. Stavební povolení by mohlo být uděleno  někdy v roce 2010.

 Zdroj: www.miros50.estranky.cz



 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář